harmónika ajtó a nappaliban

A harmonika ajtó zárt állapotában a nappali beépítés folytatásának látszik. Ez teremti azt a harmóniát, amit a fotón látható szobarészlet sugároz.

A harmonika ajtó valóban a nappali bútorral megegyező kivitelű. Az egyezőség nem csak a harmonika ajtó kivitelére, hanem annak minőségére is vonatkozik.

A tervező akkor eredményes igazán, ha a lakás különböző funkciójú berendezései színben, formában és minőségben összhangot alkotnak. Az ilyen lakásban jó lenni.

A harmonika ajtók jó megoldást jelentenek ott, ahol kevés a hely az ajtószárnyaknak. A nyitott ajtószárnyak nem csak a közlekedést akadályozhatják, de takarhatják a szoba bútorzatát, képünkön a szép nappali bútort. Minél szélesebb a falnyílás, hagyományos beltéri ajtók esetében annál nagyobbak az ajtószárnyak. A két vagy háromszárnyú ajtók helyett ilyen esetben indokolt a harmonika ajtó beépítése.

A harmonika ajtók is készülhetnek egy vagy kétszárnyú kivitelben. A szárnyak mérettől függően több darabból is állhatnak. A képen egyszárnyú tömörfa ajtót látunk félig nyitott állapotban, ahol az ajtószárnyak jobb oldalra záródnak.

Az egymásra záródó szárnyak, a tömörfa szelvényvastagságától függően, csökkentik az ajtónyílás szélességét. Ezért tapasztalható, hogy a harmonika ajtó általában a könnyű szerkezetű, elegáns beltéri ajtók közé tartozik. Ezt a tömörfa ajtószerkezettel lehet legkönnyebben elérni.