üveges tolóajtó

Fal mellé csúszó tolóajtó falburkolattal eltakarva. A falnyílás burkolat is úgy lett kialakítva, hogy a tolóajtó zárt állapotában fogadó elemként szolgáljon.

A tolóajtó helyét célszerű már az építkezésnél kialakítani a falban. Ennek elmaradása esetén csak fal mellé csúszó tolóajtó építhető be, ami viszont eltakarja a falnyílás melletti falat.

A belső ajtók nyitott állapotban gyakran akadályozzák a közlekedést, vagy eltakarják a szép Gerland bútorok egy részét. Maradhatna a falnyílás burkolat ajtó nélkül, mint az egyik megoldás, de a zárhatóság is szempont lehet. Másik megoldás a tolóajtó alkalmazása.

A fotón látható fa falburkolat elég nagy felület ahhoz, hogy ne legyen kihasználva. Itt könyvespolcok lettek felhelyezve a burkolatra, mintha a falon helyezkednének el. A tolóajtó mozgását nem akadályozzák, mögöttük a falburkolat is jól látszik. Az ajtónyílás burkolattal együtt, azonos kialakításban és színben, teljes összhangot alkotnak.

A tolóajtók utólagos beépítésének problémáját ez a megoldás az étkező bútorainak kiegészítésével oldotta fel.

A fa tolóajtók alkalmazása lehetővé teszi, hogy viszonylag kis keresztmetszetű keretben nagy üvegfelületű ajtó készülhessen. Különösen előnyös ez, ha a zárt állapotú tolóajtónak fényátengedési funkciója is van. A fotón az előszoba nappali megvilágítása is szempont, ezért az ajtó mélyen üvegezett kivitelben készült.

A katedrál üvegbetét nem átlátható, de a fényt átengedi. Amellett hogy praktikus, a szórt fényű betét a tolóajtó beépítés cseresznye színével jól kiegészíti egymást. A falburkolat tetején végigfutó párkány a beépítés bútor jellegét hangsúlyozza. Ez a tolóajtó beépítés minőségét tekintve is méltó darabja az étkező bútorainak.