alacsony-talaloszekreny

Tálalópult catering feladatra is alkalmas alacsony kivitelben. Szekrénye a fiókos szekrénnyel együtt edénytároló, a nyitott tálalórész előkészítő funkciójú.

Az étkezőbútorok egyik jellemző darabja a tálalószekrény. Ez állhat üveges szekrény felsőrésszel vagy a nélkül, attól függően, milyen más bútorok között áll. A felső szekrénnyel rendelkező tálalószekrényeket nevezik kredencnek, melyeket olykor konyhabútor funkcióban alkalmaznak. Az alsó szekrény magassága általában a konyhapult magassági méretének felel meg. Ennek oka a kényelmes kezelésben keresendő.

A tálaló szekrény elnevezés arra mutat, hogy a bútor funkcióját az étkezés előkészítése, az étkezés közben történő tálalási munka határozza meg . Az étkező bútor összeállítása a munkavégzés kellékeit figyelembe véve történik. Nyílóajtós, polcos szekrényei az edényeket, étkészleteket tartalmazzák, a fiókos szekrények az evő eszközök, terítők, kisebb tartozékok helye. Mivel az étkezés eszközeinek nagy a helyigénye, a tálalószekrények hosszát a rendelkezésre álló hely kihasználása jellemzi.

Az étkezőbútor közvetlen tálalási munkában lévő szerepét az tálalópult testesíti meg. Az edényeket az étkezőasztalra kerülésük előtt itt állítják össze, erre szolgál az bútor tetőlapja. Ez esetben a tervező a bútor tetőlap tálalásra szolgáló területét, a szekrények fölött kialakított nyitott polcokkal toldotta meg. Ide helyezhetők az üres vagy már megrakott tálcák, tálalásra váró evőeszközök, tányérok, vagy éppen a következő fogás. Tetőlapja falvédővel lett ellátva, így a tálalásra váró edényektől nem sérülhet az étkező fala. A tálalószekrények az étkezők bútorainak legváltozatosabb kivitelben készített darabjai, a fotón látható tálalópult catering feladatra is alkalmas.

Az étkezőbútorok tálalás előkészítési funkciójából következik, hogy a tálalószekrény tetőlapja úgy is szolgál, mint lerakó asztal. Mivel általában fal mellett áll, az edények nekiütődhetnek a falnak, rongálhatják azt. A használat utáni takarítás szintén sérülést és foltot okozhat a falon. Ezért célszerű a képen látható módon falvédő elhelyezése a bútor tetőlapján. A falvédő nem csak a falat védi, hanem az étkészlet darabjait is, és díszítő jellege kellemes megjelenést kölcsönöz az étkező berendezésének.