szecessziós tálalószekrény

Prémium kategóriájú, szecessziós stílusú íves üveges tálalószekrény. Üvegráolvasztásos üvegajtója a Gerland üvegráolvasztásos technológiájának csúcspontja.

Ez az étkezőbútor nem valamelyik főúri kastélyból való, se nem egy 18.-ik században készült tálalószekrény. Ez a Gerland Bútorstúdió kínálatából való prémium kategóriájú kredenc. Ha közelebbről is megtekintjük, a Gerland bútorok minden fontosabb jellemzőjét magán viseli. Az íves szekrények, a különleges üvegráolvasztással készült íves üvegajtók, mind a Gerland Bútorstúdió étkezőit idézik.

Ez az étkezőbútor sem kivétel a Gerland bútorai között. Az íves forma, a kivitel harmóniája ennél a bútortípusnál is a szecesszió életérzését követi. A képen látható tálalószekrény ennek a koncepciónak ad nagyobb hangsúlyt. A tervező szándéka az volt, hogy megmutassa, a mai modern világban is lehet a régi mesterek szívével, lelkével azonosulva bútorokat alkotni.

A hagyományos formákat a mai technológiai adottságokkal összekötve lehet szerethető, klasszikus étkezőbútorokat tervezni. Ha meggondoljuk, klasszikus fogásaink mellé miért ne állhatna szecessziós bútor a lakásunkban?

A tálalószekrény alsó szekrényeit íves fiókos szekrények határolják. Az íves tálalók fiókos szekrényei különleges megjelenésűek, de ezek a fiókos szekrények azért is különlegesek, mert az oldaluk is íves kialakítású. Ez a forma a barokk időkben keletkezett, majd a szecesszió fedezte fel újra a 19. század végén. A 21. században a Gerland Bútorstúdió tűzte ismét zászlajára, régi mestereink emlékére és a saját gyönyörűségünkre újra alkottuk ezt a prémium kategóriájú étkezőbútort.

A tálalószekrény felső része határozott hangsúlyt ad a szimmetriának a szekrények magassági és mélységi méreteinek megválasztásával. A kétoldali íves szekrények között lévő festett üveges szekrény kijelöli a tálalószekrény középpontját, magára vonva a tekintetet. A bútor szekrényeinek üvegfestése a Gerland üvegráolvasztásos technikájának csúcspontja. Nehezen hihető, hogy az étkezőbútor üvegein nincs homokfújás, savmaratás, csak üvegszemcsék üvegre való ráolvasztása. Ezt a barokk korban nem tudták volna megcsinálni. A hatása mégis stílszerű, ezért úgy emeli az bútor tekintélyét, hogy közben antik hatású.

Az étkező kredenc felső szekrényei elől hagyományos formájú esztergált lábakra támaszkodnak, akár a régi étkező kredencek. A szekrények tetején a párkányelemek között, egy fatojás ad faragott hatást a bútor díszítésének. A szecesszió hangulatát idézi a festett üvegek íves üveg bordákkal való megtörése. Eltűnődhetünk rajta, hogy a szecessziós hangulat és a modern csúcstechnológia ötvözete divat jellegűvé teszi-e ezt az étkező bútort, ami díszhelyre kerülhet, minden időben, időtlenül.