Szecessziós stílusú tálalószekrény ólomüveg díszítésű üveges ajtókkal, keretbe foglalt gránit munkalappal. A felső szekrényeket esztergált lábak tartják.

Az étkező bútor három alapeleme az étkező asztal az étkező szék és a tálaló szekrény. Ez néha felsőrész nélküli, ilyenkor tükör vagy valami más fali dísz, esetleg fali polc kerül fölé. Amit kredenc néven ismertünk meg nagymamánk étkező bútorai közül, az a felsőszekrénnyel készült tálalószekrény. Minden kornak megvannak a jellemző bútorformái, de a bútor, ha igazán szép, az kortalan.

Az étkező bútor legmeghatározóbb darabja a tálalószekrény különösen, ha van szép felsőszekrénye is. Az alsó szekrények tetőlapja a tulajdonképpeni tálaló, aminek dísze a gránit betét. A gránit nem csak az étkező bútor elegáns megjelenéséhez járul hozzá, de a használati értékét is nagymértékben növeli. Ez a kvarc alapú természetes kő karcmentességet, vegyszerállóságot és könnyű tisztíthatóságot biztosít, ami minden étkező bútor élettartamát növeli.  A nyílóajtós polcos szekrények feletti fiók a tálalószekrény funkciót szolgálja.

Az étkező bútor tálaló lapjának gránit betétje fa keretben helyezkedik el. A fa keret kis mértékben visszaáll a gránit síkjától, hogy a rajta lévő edények ne érjenek a fához. A fa keret célja, hogy se a tálalószekrényen lévő edények, se a tálalást végző ne érhessenek a gránit éléhez, ami könnyen sérülést okozhat. A keretbe foglalt gránit munkalap esztétikailag is kedvező képet nyújt az étkező bútornak.

A tálalószekrény felső ólomüveges szekrényei hátul egy tükröt is tartalmazó hátfalon, elől pedig esztergált falábakon állnak. Az olyan étkező bútor, melynek felső szekrényei falábakon állnak, ma már ritkán látható. Antik étkező kredencekre jellemző ez a szép megoldás, amit a Gerland ismét felkarolt. A lábakra esztergált formák a tálalószekrény szecessziós jellegét hangsúlyozzák.

Az étkező bútor elegáns arculatot kap a felső szekrényeit díszítő ólomüvegektől. Az ólomüveges bútorajtók színes, ónémet katedrál üvegbetétei szinte magukhoz vonzzák a tekintetet. Az étkező bútor formai kialakításához igazodik a bútorajtók ólomüvegeinek motívuma, amely maga is íves formájú. A bútorajtók kereteinek íves vonalai követik az ólomüveg mintáját, és ez ad tipikus Gerland megjelenést. A felső üveges szekrények lábai alul kerekített kiállásúak és középen nem támaszkodnak semmire, amitől a tálalószekrény felső része olyan, mintha lebegne.

Kell ahhoz nagymamának lenni, hogy tetsszen ez a kredenc?