Tálaló rolós szekrénnyel és fali polccal (É-020)

tálalószekrény fali vitrinnel

Rendhagyó, két részes üveges tálalószekrény. Felül íves üveges, alul íves nyílóajtós szekrények. A pultra rolós szekrény került szekreter funkcióval.

Nem szokványos étkező bútor az, melynél a tálalószekrény és a felső üveges szekrény egymástól külön szerelve kerül beépítésre. Ez az étkező berendezés valójában egy tálalószekrényből és egy üveges felső szekrény összeállításból áll. A tálaló tetőlapján lévő rolós szekrény mutatja, miért választották az étkező bútornak ezt az elrendezést.

Ez az étkező bútor több funkciós. Az alsó része íves tálalószekrény, mert a szekrények az étkezéshez szükséges edényeket tartalmazzák és a szekrény tetőlapja a tálalás helye. Másrészt szekreter is, mert az íves tálalószekrény tetőlapjának hátsó részén egy kis rolós szekrény helyezkedik el. A rolót felhúzva kész az íróasztal. Az étkező bútorhoz való hozzáülést segítendő, a két íves szekrény között a középső szekrény visszaáll.  Az étkező bútor íves ajtóit parafa betétek díszítik. A szekreter tehát az étkező bútor második funkciója.

Az étkező berendezés felső faliszekrényét két íves üveges szekrény zárja le. A közöttük lévő üvges szekrény egyenes frontú. Az ajtók üvegeit íves bordák osztják meg, az alsó szekrényekkel megegyező stílusban. Ez a motívum a Gerland étkező bútorokon gyakran fellelhető sajátos díszítési forma.

Az étkezőbútor üveges ajtói mögött porcelán étkészlet darabjai látszanak. Ez is bizonyítja, hogy az étkező bútor harmadik funkciója lehet vitrin jellegű, melyben az étkészlet darabjai a díszek.

A tálalószekrény íves formáját még jobban kihangsúlyozza a párkánydíszek hullámos alakja. Az étkező bútor Gerland jellegét a szekrénylábak kerekített végződései is mutatják.