Egyszerű hagyományos étkező kredencek üvegajtós felső szekrénnyel, fa korláttal, alul fiókos tálalószekrénnyel, pult felett tálalóhellyel.

Az étkező bútorok örök darabja a tálalószekrény, aminek számos változata jelent meg az idők során. Az egyes korok divatos formáinak megfelelően készített tálalószekrényeket a köznyelvben kredenc néven emlegették. Az étkező berendezés köznapi elnevezése pedig az ebédlő bútor volt.

Régebben az ebéd volt a fő étkezés ideje, de a mai korban, amikor munka közben csak kis idő jut az étkezésre, a fő étkezés inkább a vacsora.

Az étkező berendezés leggyakoribb kredenc formája az alul ajtós, fiókos, felül üveges tálalószekrény. Észszerűen a fiókok a nyílóajtós polcos szekrények felett helyezkednek el, ahol könnyebben hozzáférhetők.

Esetenként a tálalószekrénynek még egy kihúzható tálalólapja is van a fiókjai fölött, ami az étkező bútor tálalási funkcióját teszi kényelmesebbé. A felső üveges szekrény alatt a tetőlapon szabad helyet maradt a tálaláshoz.

Az étkező berendezések egyszerűbb kivitelénél a szekrényajtók és a fiókok keretdarabjai géres illesztéssel vannak összekötve, ami negyvenöt fokos illesztést jelent. A képen ilyen kivitelű étkező bútor látható.

Ez az étkező bútor a hagyományos fiókos tálalószekrények olyan változatát követi, ahol az üveges szekrények között nyitott polcok helyezkednek el. A tálalószekrény alsó szekrényei is hármas tagozásúak, így a fiókokat a középső szekrényben lehetett egymás fölé elhelyezni, ami az étkező bútornak egyszerű szimmetrikus megjelenést kölcsönöz.

Az étkező berendezés nyitott polcainak elején, a kis esztergált fa oszlopokból kialakított korlátok a nagymama kredencét juttatják eszünkbe. A szekrények lábain a finom kidolgozású lábdíszek, újkori oszlopfők a Gerland étkező berendezések gyakran megjelenő motívumai.

Az étkező bútor megjelenését alapvetően befolyásolja a méretek kedvező aránya. Ez jellemzi a képen látható fiókos tálalószekrényt is.