Üveges tálalószekrény falra szerelt felsőrésszel, alatta szabad hellyel. A felső hajlított üveges szekrények üvegajtóit fa rátétek díszítik.

Az étkező berendezések egyes kiviteli formáinál a tálalószekrény és a felső üveges szekrény egymástól külön, falra szerelve kerül beépítésre. Ilyenkor az étkező bútort tulajdonképpen egy tálalószekrény és egy fali üvegajtós szekrény képezi. Az alsó szekrény tetőlapja nincs összekötve a felső fali szekrénnyel.

Az étkező bútor tehát állhat két részből is. Az alsó íves tálalószekrény, ami az étkezéshez szükséges edényeket tartalmazza, és aminek tetőlapja a tálalás helye, a padozaton áll. Az étkező berendezés felső részét, amiben a tányérokat, poharakat tartják, szerelhetik a falra úgy, hogy nem is támaszkodik az íves tálalószekrény lapjára. Ilyenkor nevezzük az étkező bútort kétrészesnek. A tálalószekrény falra szerelésének feltétele a megfelelő teherbírású fal.

Az étkező bútor felső szekrényét két íves étkező szekrény zárja le. A közöttük lévő üveges szekrény szintén az étkező szekrény része. Az ajtók üvegeit íves bordák osztják meg, az alsó ajtós szekrényekkel megegyező stílusban.

 A Gerland étkező bútorain ez a díszítés gyakran fellelhető sajátos motívum. Az étkező berendezés üveges ajtói mögött porcelán étkészlet darabjai találhatók. Ez is mutatja, hogy az étkező szekrény másik funkciója a vitrin, melyben az étkészlet darabjai a díszek.

Az étkező szekrényajtóinak üvegbetétjein lévő fa rátétek az íves üvegekre nem ragasztással, hanem oldható csavarozással vannak felerősítve. Ennek a tipikus Gerland üvegdíszítésnek egyik előnye, hogy az üveg sérülése esetén a rátét leszerelhető és ismét felszerelhető. Másik előnye, hogy az étkező bútoron kiküszöböli a kevésbé esztétikus, belülről látszó ragasztást.

A szekrények íves jellegét még jobban kihangsúlyozza a párkánydíszek hullámos íve. Az étkező berendezés Gerland megjelenését a szekrénylábak kerekített végződései is erősítik.

Az étkező berendezés alsó íves tálalószekrénye, a felső fali étkező szekrényéhez hasonlóan, két íves szekrénnyel került lezárásra. A nyílóajtós szekrények között helyezkedik el az ötfiókos szekrény, mely az étkező bútor hangsúlyos középpontja. Az alsó íves tálalószekrények szekrényajtóin ugyan olyan fa rátét díszek láthatók, mint a felső üveges ajtókon, és ezek is csavaros rögzítésűek.

Az étkező bútor tetőlapja hátlappal is rendelkezik, hogy a szekrények közötti szabad falfelület használat közben ne sérülhessen. A tetőlap hátfalának íves vonala kissé klasszikus, de ez is hozzájárul, hogy mondhassuk, ez a bútor is igazi példája a Gerland étkező bútoroknak.