Ovális étkezőasztal

A táralgóban elhelyezett étkezőgarnitúra étkezési funkciója a társalgás részét képezi. Ehhez kevesebb étkezési eszköz szükséges, marad hely könyveknek.

Étkezőgarnitúrát nem feltétlenül csak az étkezőben lehet találni. Ebből következik, hogy nem mindig találunk tálalószekrényt az étkező asztal mellett, mert a tálalást más módon oldják meg. Ha az étkező bútor nem valamelyik főétkezés célját szolgálja, akkor a bútorral szemben támasztott követelmények is megváltoznak.

Ez az étkező bútor egy társalgó része, ahol az étkezés a társalgás részét képezi. Ilyen esetekben a szükséges edények száma lényegesen lecsökken, így tálalószekrény igazán nem szükséges.

A tálalás illetve a szervírozás a tálalószekrény helyett egy zsúrkocsival is megoldható. Ilyenkor természetesen a zsúrkocsi is étkező bútorként funkcionál. Tálalószekrény helyett kis görgős asztalkát is szoktak alkalmazni a szervírozáshoz. Az asztal sem igazi étkezőasztal, inkább kártyaasztal, amit az étkező berendezés részeként is használnak.

A képen az étkező bútor íves üveges szekrényei, akár mint bárszekrény, a szervírozáshoz szükséges poharak, tányérok elhelyezésére szolgálhatnak. Mint a társalgó bútora, sok nyitott polccal rendelkezik, de a felső nyílóajtós polcos szekrény elegendő mélységű akár egy teáskészlet elhelyezéséhez is.

Az alsó szekrények tetőlapján van egy kis szabad hely a szervírozáshoz, csak ott most egy kis TV készülék áll. Ha szükséges majd elteszik onnan. Sem társalgó bútorként, sem mint étkező bútor, nem szokványos ez az összeállítás, de hangulatos.