Az étkezőgarnitúra a konyhával egy térben helyezkedik el, a konyhaszigetet tálalószekrényként használja. Étkezőasztala pótlapok nélkül nagyobbítható.

Az étkező bútor világos cseresznye színű, ami a Gerland étkező bútoroknak leggyakoribb színe. Mivel a konyhával egy térben van, a konyhabútorral egyező kivitelű. Az étkező tulajdonképpen a térelválasztó tálalóval kezdődik.

Amikor az étkező berendezés egyik része egyben konyhabútor is, érdekes helyzet alakul ki. Itt a konyhasziget hátsó fele étkező bútornak lett tervezve és gyártva, üveges szekrényajtókkal. A sziget tetőlapja a tálalószekrény tetőlapjaként szolgál és átadó pult is egyben. Ez a felszolgáláshoz nagyon praktikus megoldás.

Az étkező bútorokhoz általában nagyobbítható étkezőasztal tartozik, melyek jellemzője, hogy ezekhez pótlapokat kell valahol a lakásban tartani. Az étkező asztal nagyobbításához ezeket a pótlapokat kell elővenni, és a széthúzott asztalba rögzíteni.

A Gerland Bútorstúdió által gyártott étkezőasztalok pótlapok nélkül is elvégzik a nagyobbítás feladatát. Ennek módja, hogy az étkező bútor egyik vagy másik fele egymástól függetlenül hosszabbítható. Ahol Gerland által készített étkező bútor mellett étkeznek, ott az étkezőasztal is különleges Gerland szerkezet. Ezek az asztalok különböző méretben, akár ovális alakban is gyárthatók, pótlapok szükségessége nélkül.

A Gerland Bútorstúdió étkező bútorai és a Balaton Bútorgyár Gerland által felületkezelt étkezőszékei színvonalas étkezőt képeznek.