Radiátor burkolat a sarokban

Az étkező bútorainak beépítése előtti állapot a fotón látható. A sarokra szerelt radiátorokat kellett burkolni étkező bútornak.Tálalószekrény lett belőlük.

Étkező bútor tervezése ritkán szempont a fűtés szerelés idején, így előfordulnak a fotón látható helyzetek. Ha az építtető előrelátó, akkor a radiátorokat úgy helyezik el, hogy a radiátorburkolatok az étkező berendezés szerves részei legyenek, de ehhez a belsőépítész bevonása szükséges.

Az étkező bútorok tervezésénél nem csak a radiátor méreteit és elhelyezését kellett figyelembe venni, hanem a csatlakozó csővezetékeket, a szelepeket,  és a légtelenítők helyzetét is. Az étkező bútorba épített radiátorburkolat gyakran a közelben lévői egyéb szerelvények eltakarását is szolgálja.

Bár az étkező bútornak nem szerepe a radiátorok eltakarása, esetünkben viszont a sarokban lévő elektromos csatlakozások és média szerelvények eltakarása is szempont. Az étkező berendezés tervezésénél itt az erősáramú és gyengeáramú csatlakozásokat is be kellett építeni a könnyű hozzáférési lehetőség biztosítása mellett.

Ennek megvalósítása lehetővé tette, hogy a radiátorburkolat egybeépüljön az üvegajtós tálaló szekrénnyel, s így az étkező bútor szerves része lehessen. Az átszellőzés a burkolatok tetőlapja alatt kialakított szellőző nyíláson keresztül történik, a tetőlap pedig leszigeteli a radiátorok melegét az étkező bútor többi részétől. Az étkező bútor ablak alatti beépítése virágtartóként is használható, amint az a képen is látható, de a tálalószekrény rakodó részeként is szolgálhat.

Az étkező bútor, megfelelő tervezés esetén magában foglalhatja a radiátorok beépítését is, mint a szoba bútorainak szerves részét. A burkolat ajtók betétlemeze perforált falemez, ami diszkréten mutatja, hogy ebbe az étkező bútorba fűtőtestek kerültek beépítésre. A perforált lemezes ajtók díszítik is a teret, és hozzájárulnak az étkező bútor otthonos hangulatához.

Az üvegajtós tálalószekrény ideális helyet kapott a falra szerelt televízió készülék alatt, a radiátorburkolat tetején. Az ablak előtt sorakozó virágok mutatják, hogy az étkező bútorba épített radiátorburkolat jól szigetelő tetőlapja virágtartóként is használható.

Ez az étkező berendezés a szoba egyik hangulatos része lett, talán ezért is került az étkezőasztal a székekkel ide. Így lett a gondot okozó radiátor sarokból egy praktikus étkező bútor, egy otthonos étkező sarok.