Radiátorburkolat sarok kivitelben

radiatorburkolat nyilo ajtokkal

Radiátorburkolat tervezése ritkán szempont a fűtés szerelés idején. Ezért adódnak a fotón látható helyzetek. Ideális esetben a radiátorokat úgy helyezik el, hogy a radiátorburkolatok a helyiség bútorzatának szerves részei legyenek. De ehhez általában a belsőépítész bevonása szükséges. A tervezésnél nem csak a radiátorburkolat méreteit és elhelyezését kell figyelembe venni, hanem a csatlakozó csővezetékeket, a szelepeket, a csatlakozó csővezetékeket és a légtelenítők helyzetét is. A radiátorburkolat gyakran a közeli egyéb szerelvények eltakarását is szolgálja.

radiatorok-burkolat-nelkulA radiátorburkolat fő célja a takarás. Ez esetben nem csak a radiátorburkolás, hanem a sarokban lévő elektromos csatlakozások és média szerelvények eltakarása is. Már a két sarkosan elhelyezett radiátorburkolat is bonyolult feladat, itt az erősáramú és gyengeáramú csatlakozásokat is a fa radiátorburkolatok mögé kell helyezni. A könnyű hozzáférési lehetőség természetesen alapigény. Az elektromos vezetékek eltakarása illetve a burkolat mögötti elhelyezése ugyancsak a radiátorburkolat tervezési feladatai közé tartozik.

radiator-szerelvenyek-es-csatlakozokA radiátorburkolatok megfelelő tervezés esetén a nappali szoba bútorainak szerves részét képezhetik nem csak megjelenésükkel, hanem funkciójuk kibővítésével. A radiátorburkolat tetőlapját gyakran kivágják az átszellőzés érdekében, és szellőző ráccsal látják el. Ez a megoldás abban az esetben, ha a radiátorburkolat konyhai munkalapok vagy íróasztalok alatt helyezkedik el, szükséges és kézenfekvő. Lakószobában, előszobában a radiátorburkolatok tetőlapja lerakó felületként, ablak előtt virágtartóként is használható. Ez esetben a tetőlap nincs kivágva, az átszellőzést, a meleg levegő kiáramlását a tetőlap alatt hagyott szellőző nyílás biztosítja. A fotón lévő radiátorburkolat a nappali üvegajtós hifi alja is egyben. A radiátorburkolat tetőlapja MDF ami jó hőszigetelő, így a virágoknak, de még a hifi berendezéseknek is jó helyet biztosít.

radiatorburkolat nyilo ajtokkal

A radiátorburkolat ajtóinak betétlemeze perforált falemez, ami alapvetően dekoratív funkciót tölt be, mert az átszellőzés a tetőlap alatti szellőzőnyíláson keresztül történik. Az üvegajtós hifi szekrény belesimul a radiátorburkolatok által kitöltött sarokba, az ablak előtt virágok sorakoznak a tetőlapon. A csatlakozókból és a kábelekből semmi nem látszik, sarokban jól megfér a hangszóró a hifi szekrény mellett. A csatlakozókhoz való hozzáférést a radiátorburkolat sarkába épített csuklós nyílóajtó biztosítja. Az étkezőasztal a székekkel érzékelteti, hogy a radiátorburkolat a nappali szoba egyik meghatározó és jól használható bútora lett.

Még több radiátorburkolat »