Konyhabútor a nappaliban (K-018)

konyhabútor a nappaliban

A konyhabútort a nappali szekrénysortól katedrálüveges térelválasztó határolja el, ami a fényt átereszti. A konyhában pultviágítás és párkányvilágítás is van

Konyhabútor elhelyezése nappali bútorral azonos falszakaszon ritka tervezői feladat. A helykihasználás miatt gyakorlatilag össze is van építve a konyhabútor és a nappali szekrény, ám ez már kifejezett ritkaság. Egy ilyen ritka esetet láthatunk a képen, amikor a konyhabútor és a nappali bútor egybeépül.

A konyhabútor tervezésénél a feladat nem csak a nappali bútorral való összeépítés volt. Az üvegkerámia főzőlap és a sütőbeépítés észszerűségi okokból máshova került a konyhapultba, mint ahova a csatlakozásokat részükre kialakították. Ezért a konyhai elszívó vezetékét a felső szekrények felett el kellett vezetni.

Az elvezetés rontotta a konyhabútor megjelenését, ezért gipszkarton burkolatot kapott. Ebből csak annyi látszik, hogy a mennyezeten lett egy fal jellegű kiemelkedés. A konyhai mosogató medence bekötése a víz és csatorna csatlakozások elvezetésével nyert megoldást.

A konyhabútornak  nappali szekrénnyel való találkozása még megoldásra várt.Térelválasztó mindenképpen kellett, a konyhaberendezés viszont oldalról, az ablak felől kapta a fényt. A megoldást egy katedrál üveges térelválasztó beállítása jelentette, amibe jó fényáteresztő katedrál üveg került, így elegendő fény jut a konyhába, és a konyha légterét mégis lehatárolja. Az üveges térelválasztó bútor nem gyakori elem konyhabútorok között, de itt jól szolgál, és a többi berendezéshez is illik.

 Konyhához tartozó bútor mellé szabadon álló hűtőszekrény beépítése mindig érdekes feladat. Általában körbeépítjük, de ebben az esetben nem maradt volna hely a hűtő melletti konyhaszekrény részére. A konyhapult kiegészítésnek sem lenne helye, ahová a kis konyhagépek lettek elhelyezve. A helytakarékosság érdekében tehát a hűtőgép a pengefal és a konyhabútor közé került.

A hűtő melletti szekrényt a komplett konyhabútor többi részével a felső fali konyhaszekrények párkánya köti össze, amelybe  párkányvilágítás lett beépítve. A párkányvilágítással kiegészítettük a konyhapult világítás fényerejét, bár a felső konyhaszekrények aljába süllyesztett spotlámpák magukban is ellátják a konyhapult világítás feladatát.