kerek étkezőasztal

A kör alakú étkezőasztal egylábúként működik, mert az oszloplábak közös talpazatba rögzülnek. A kis méretű talpazat lehetővé teszi a székek asztallap alá tolását.

A kör alakú étkezőasztalok a régi polgári otthonok étkezőinek közkedvelt étkező bútorai voltak. A modernnek nevezett  szögletes, egyenes vonalvezetésű étkezőasztalok egy ideig háttérbe szorították a kerek formákat, de az utóbbi időben ismét van fogadókészség az íves vagy kör formájú étkező bútorok iránt.

Az íves vagy körforma nem csak kellemes hangulatot sugároz, de az asztal körül elhelyezhető személyek számát is növeli a méretek módosítása nélkül. Az étkezőasztal mellett egy-egy személy 600 mm helyet igényel, amit könyök vonalban kell érteni. Körasztal mellett a könyök vonal kívül esik az asztal sugarán, így a nagyobb sugárhoz tartozó nagyobb ívhossz több személynek biztosít elegendő helyet. Ha száz milliméterrel növeljük a kör sugarát, egy étkezőszékkel több fér el kör alakú étkezőasztalunk mellett.

Az étkezőasztal lábazatának egyik érdekessége a kis méretű talpazat. Ez az asztal tulajdonképpen egylábúként működik, bár négy oszloplábbal rendelkezik. Az oszloplábak egy közös talpazatba rögzülnek. A képen látszik, a kis méretű talpazat lehetővé teszi a székek asztallap alá tolását, és az asztal mellett ülők lábainak is elegendő helyet biztosít.

A hagyományos étkezőasztalok négylábúak voltak, és a lábak az asztal sarkai közelében helyezkedtek el. Még a kör alakú asztalok is többnyire négy lábat kaptak. Az étkező berendezés használatát ezek a lábak nehézkessé teszik, míg az egylábú megoldások az étkezőasztalok körüli szabad helykihasználást eredményezik.

A lábazat erőt sugárzó megjelenése összhangban van azzal, hogy az  asztal szilárd.