Konyhabútor elfordítható reggeliző pulttal
Konyhabútor elfordítható reggeliző pulttal

A konyhabútor szűkös helye extra megoldásokat kíván. A reggelizőpult elfordítható a konyhapulttól és a kerek asztallal összetolható nagyobb étkezőasztalnak.

A konyhabútor a nappali bútorral egy térben lett elhelyezve. A konyhaberendezés összeállításából látszik, hogy a helyiség mérete nem nagy, mert az étkezőasztal a konyhabútorral összetolható megoldással készült. A mosogató medence a gépeket tartalmazó szekrényoszlopok mellett került beépítésre, a mosogató géppel együtt, a főzőlap és a sütő pedig közvetlenül a konyhaberendezés sarkába.

A konyhabútor munkafelületét megnövelve a gránit konyhapult az ablak alatt elfordulva folytatódik. Ide csatlakozik a konyhabútorhoz épült, elfordítható reggeliző pult is, mely formai kialakítása révén a kör alakú étkezőasztallal összetolható. A konyhabútor ezzel a megnövelt étkezőasztal felülettel teljes értékű étkező is egyben. A falon felette fűszertartó polc.

A felső konyhaszekrények aljába a konyhapultot megvilágító spotlámpák lettek beépítve. A konyhaberendezés frontja és látszó részei tömörfa anyagúak. Ez a bükk tömörfából gyártott konyhabútor cseresznye színben készült, de más színekben is készülhet.

A beépített konyhabútor általában beépíthető konyhagépeket tartalmaz. Előfordul azonban, hogy meglévő és önálló konyhagépeket kell az új konyhaberendezésbe tervezni. A képen látható, hogy a nagyméretű hűtőszekrény nem beépíthető, és ugyancsak nem beépíthető a mikrohullámú sütő és a grillsütő sem. Ha az önálló hűtőszekrény szabadon marad, az nagyon le tudja rontani a beépített konyhabútor megjelenését. A mikrohullámú sütő és a grill sütő pedig a konyhapultra helyezve sok hasznos helyet vesz el. A tervező ezért ebben az esetben a konyhaszekrény oszlopok beállítását választatta. A konyhabútorban így egymás felett – megfelelő magasságban a polcokra helyezve – elférnek a kisebb gépek, alattuk és felettük pedig marad még hely a többi konyhafelszerelés számára is. A hűtőszekrény körbeépítve a beépített konyhaberendezés látványát nyújtja.

Az étkezővel egybeépített konyhabútor önmagában még nem számít ritkaságnak, de a képen látható megoldás mindenképpen az. Ennek egyik oka, hogy ilyenkor nem szokványos a kör alakú étkezőasztal alkalmazása. A másik különlegesség, hogy az étkezőasztalt a konyhaberendezéssel egy kör alakban elfordítható reggeliző pult köti össze. Ezzel az étkezőasztal konyhabútorhoz viszonyított helyzete kör alakban változtatható az asztalfelület csökkenése nélkül. Mivel a konyhabútor egyben a nappali része, ezzel a nappali bútor használatához is lehet igazodni. A kör asztal külön önállóan is használható, így a körülötte elférő személyek száma is növelhető. Az összekötő pótasztal reggeliző pultként a konyhaberendezés része, de kiegészítő férőhelyként is használható nagyobb vendégség esetén.