Vitrinszekrény negyed köríves üvegajtóval

A vitrinszekrény íves üveges sarokszekrénye sarokvitrin megjelenésű. A vitrinszekrény üveges ajtóin az üveg éle fazettázott, így jobb az átláthatóság.

A vitrinszekrény a mai korban elsősorban funkcionális feladatot lát el, mint a nappali bútor kiegészítő darabja. Alsó részébe általában zárt ajtós szekrény vagy fiókos komód készül, ami a nappali bútorok gyakori formája.

Ha ezt a nappali bútort sarokba állítjuk mint vitrinszekrényt negyed köríves üveges ajtóval, a tálaláshoz szükséges különféle poharak, csészék, de még italos üvegek tárolására szolgálhat. Kellő technikai és szakmai felkészültség szükséges a sarok nappali bútor íves ajtóinak dupla íves, vagyis térgörbe formára történő kialakításához.

A nappali bútor íves üvegbetétje speciális kemencében készül. A hajlításnak pontosan meg kell egyeznie az ajtókeretbe mart üvegfalc ívével. Az üveg térgörbe ívének vágása az ajtó keretébe, az üveges szakma egyik legnehezebb művelete. A nappali bútor alsó íves szekrény lemezbetétjének hajlítása szintén sablonban történik, melynek pontos elkészítése asztalos szakmai feladat.

A nappali bútor felső szekrényének üveges ajtói középen csak fazettával zártak a jobb átláthatóság érdekében. A nappali bútorok üvegeit általában belülről ragasztják az üvegfalcba, de ez nyitott ajtónál nem szép látvány. A Gerland Bútorstúdió ilyen esetben az árokba történő ragasztást alkalmazza, ami a vitrinszekrények zárt és nyitott állapotában egyaránt esztétikus megjelenést kölcsönöz. A térgörbe árokmarás három dimenziós megmunkálást igényel.

A vitrin színét természetes fapác adja. Lakkozás után szépen látszik a bükk fa természetes rajzolata.