Franciaágy fiókos ágyneműtartóval

A A franciaágy kávája gyakran szolgál a hálószoba bútorai között ágyneműtartó funkcióval. Fiókos ágyneműtartó esetén az ágy fekvőmagassága megemelkedik.

A hagyományos ágyneműtartó általános megoldása a rugós vagy gázteleszkópos emelő szerkezet. A megoldás hátránya, hogy a matrac felemelésekor az ágytakaró az ágyneművel együtt összecsúszik. Ha fiókos franciaágyat tervezünk, egész nap érintetlen marad a rendbe tett ágy akkor is, ha közben be kell nyúlnunk az ágyneműtartóba. A képen látható hálószoba bútorai között ilyen fiókos franciaágy látható.

Ha a franciaágy fiókos ágyneműtartókkal készül, akkor az ágy fekvőmagassága megemelkedik. A fiókok szükséges belmagassága felett kell az ágykávát elhelyezni, amivel a hálószoba bútornak csak a komfortossága növekszik. Bár a fiókos franciaágy fekvőmagassága valamivel több, mint a székülés magassága, ráüléskor a matrac úgy is benyomódik.

A fotón az ágynemű nélküli ágyon jól látszanak az ágyneműtartó fiókok. Két oldalon két kisebb fiók készült, az ágy végén egy nagyobb, a paplanoknak, ágyterítőnek. Mivel a fekvőmagasság itt nagyobb, matracot, ágyrácsot nem kell emelgetni, idősebb, nehezebben mozgó embereknek van leginkább szükségük a fiókos franciaágyra.

A franciaágy fiókjai úgy lettek elhelyezve, hogy az éjjeliszekrények nem akadályozzák a fiókok mozgását. Ha van elég hely a hálószobában, a több fiókos szekrény sem hiányozhat a hálószoba bútorai közül.

Akinek sok könyve van, az a hálóban is el tud helyezni könyves állványt. Az állvány mélysége csupán 22-23 cm, így gyakorlatilag nem akadályozza a közlekedést, jól mutat, és sok könyv fér el rajta. A fiókos szekrény és a könyves állvány kivitele egyaránt megfelel a fiókos franciaágynak.