szögletes falnyílásburklat fából

Ha a falnyílásunk boltíves, a burkolata is boltíves kivitelű lesz. Készíthetünk azonban íves falnyílásburkolatot már meglévő, szögletes falnyílásba is.

Az ajtó nélküli boltíves falnyílás burkolat öltözteti a lakást. A beltéri ajtók lehatárolják a belső terek átláthatóságát, a falnyílásburkolatok viszont szabadon hagyják. Az átláthatóság tágítja a teret, a burkolatok pedig a lakás díszeivé válnak, különösen, ha a bútorokkal azonos kivitelben készülnek, mint a képen is látható. Mikor a lakás berendezését tervezzük, érdemes elgondolkozni, hova ne tegyünk ajtót.

Ha a falnyílásunk boltíves, mert arra gondoltunk, hogy nem teszünk oda ajtót, kézenfekvő hogy a burkolata is boltíves kivitelű lesz. Készíthetünk azonban íves falnyílásburkolatot már meglévő, szögletes falnyílásba is. Ennek kivitele kissé bonyolultabb, de mint a képen látható, még előnyt is lehet belőle kovácsolni.

A szegletek eltüntetésével falburkolatot képezhetünk, ami még jobban kiemeli a falnyílásburkolat boltívességét. A rátétdíszítések is a falburkolatra lettek helyezve. A falnyílás egyik oldala a keresztfalnak támaszkodik, azon az oldalon a burkolat is a keresztfalra épült. Ez a belsőépítészeti megoldás a szomszédos terek összekötését is szolgálja.