négyzet alakú kinyitható étkezőasztal

A kinyitható étkezőasztal hossza ezzel a megoldással a kétszeresére bővül. Előnye a szerkezetnek, hogy a kis méretű négyzetes asztal is megnagyobbítható.

A négyzetes étkezőasztal kialakításából adódik, hogy a négy láb az asztal sarkainál van, és az asztallap két részét csuklópántok fogják össze. A nyitott asztallap mindkét része az asztalkáván támaszkodik, ami elegendő stabilitást biztosít az étkezőasztal használatánál.

A csuklópántokat az étkező használatánál az asztalterítő lefedi, így a vendégeknek nem szembetűnő az étkezőgarnitúra sajátos megoldása. A sarkokon elhelyezkedő lábak közötti távolság az étkezőasztal méretének függvénye. Az elhelyezhető személyek száma ez esetben nem olyan rugalmas, mint a kerek vagy az ovális étkezőgarnitúrák esetében, viszont kis méretű étkezőasztalok is nagyobbíthatóak lehetnek.

A nagyobbítható étkezőasztal általában egy vagy kétlábú, de egy bizonyos nagyobbítási megoldásnál ez nem alkalmazható. Az ilyen típusú étkezőgarnitúra asztala elfordítós, felnyitós szerkezetű. Ennek lényege, hogy az asztallap két egymásra hajtott lapból készül, melyek a káván 90 fokban elfordíthatóak és azután a felső lap felnyitható.

Ezzel a megoldással a kinyitható étkezőasztal hossza a kétszeresére bővül. Előnye a szerkezetnek, hogy a kis méretű négyzetes asztal is megnagyobbítható.