Radiátor burkolat fa rácsokkal

A radiátorburkolat vagy parapet klímaburkolat éppolyan darabja a helyiség bútorainak, mint egy szekrény vagy könyves állvány.

Anyaga és megjelenése is ehhez igazodik, de a hőcserélők speciális funkcióit kell segítenie.

A képen igényes kivitelű radiátor burkolatot látunk, s csak az elején és tetején látható légáteresztő fémrácsok árulkodnak a belsejében lévő klímaberendezésről. Akár radiátorburkolatról, akár klímaburkolatról beszélünk, a levegő keresztáramlásának biztosítása alapvető feladat.

A klímaberendezés ventilátorral is rendelkezik, itt a levegő áramlása sebesebb. Nyáron hűti a szoba levegőjét, így az itt keletkező kondenzvíz elvezetéséről is gondoskodni kell. Radiátor burkolatoknál a felső légkivezetőt az első oldal tetejénél is elhelyezhetjük, így a burkolat tetőlapja lerakó felületként, akár virágtartóként is használható.

Ha a radiátorburkolaton a fémrácsok látványa zavaró, akkor lehetőség van fából készült légáteresztő rácsok alkalmazására. A farácsok nem bontják meg a bútor egységét. A többi bútorral azonos anyagból készülhetnek, egyazon pácolással és felületkezeléssel.

Finom kidolgozásuk nem csak a radiátorburkolat megjelenését teszi igényesebbé, de díszítő elemei aszoba berendezésének is. Ablakmélyedésbe építve nem foglalják el a más funkciójú bútorok helyét, hasznosan kitöltik a kihasználatlan teret.