Nagyobbítható étkezőasztal (A-002)

Nagyméretű étkezőasztal elhelyezésére mai lakásokban ritkán akad hely, ezért az étkezőgarnitúrák tervezésénél leggyakoribb a bővíthető étkezőasztalok alkalmazása. A férőhelyek száma függ az asztalok formájától, vagyis hogy szögletes vagy ovális az asztallap, de a környezetbe való illeszkedés is fontos szempont.

A képen látható étkezőasztal szögletes formája alkalmas a szinkronmechanikás szerelvény alkalmazására, így ez az asztal ezzel a berendezéssel bővíthető. Az étkezőgarnitúra asztalának közepén található illesztési vonal is erre a nagyobbítási technikára utal. Az étkezőasztal szögletes formáját a tervező enyhe ívek alkalmazásával szelídítette, ami nem akadályozza a szinkronmechanikás nagyobbítási megoldást.

A szinkronmechanikás étkezőasztal nyitott állapotában arról ismerhető fel, hogy az asztallapon legalább két illesztési vonal található. A megoldás előnye, hogy ha az asztalkáva elég nagy, több pótlap alkalmazásával lényeges asztalhossz növekedés érhető el.

Az étkezőgarnitúra szerkezete tömörfából készült. Az ilyen kialakítású asztallábazat merev támaszt biztosít a megnagyobbított étkezőasztalok számára is, emellett az étkezőszékek beljebb tolását, és az étkezőgarnitúrát használó személyek lábainak elhelyezését is optimálisan megoldja. Az ilyen asztal nagyobbítási módnak hátránya, hogy csak nagyobb méretű étkezőasztaloknál tárolhatók a pótlapok az asztalkávában, kisebb méreteknél ez külön helységben történik.